S2M

About us

De toenemende antibioticaresistentie van bacteriën verhoogt de gezondheidsrisico’s in bijvoorbeeld ziekenhuizen, stallen, waterzuiveringsinstallaties en zuivelfabrieken. Gebruikelijke stoffen die bacteriën doden, verliezen op termijn hun effectiviteit. Deze zijn bovendien schadelijk voor de volksgezondheid. Nieuwe Europese regels zullen het gebruik ervan op korte termijn verbieden. Industrie en wetenschap in het Nederlands-Duitse grensgebied werken hiervoor samen aan nieuwe oplossingen in het INTERREG VA-project Sustainable Surfaces & Membranes (S²M).

Het doel van deze samenwerking is de ontwikkeling van antimicrobiële kunststofoppervlakken en membraantechnologieën. Deze nieuwe technologieën vinden toepassing in nieuwe coatingmaterialen voor gebruik zowel binnen- als buitenshuis. Voorbeelden van toepassingen zijn lijmen en kitten voor sanitair en koelruimten, componenten voor sanitaire techniek, films en coatings voor zonnepanelen, membranen voor de productie van voedsel en zuivel en verpakkingsmembranen voor de vochtregulering bij voedselopslag.

Grensoverschrijdend

Oost NL hielp dit project op te zetten samen met de Duitse leadpartner, Netzwerk Oberfläche NRW uit Münster. In het project vervult Oost NL de rol van procesfacilitator Business Development. De Nederlandse partnerbedrijven zijn Pentair X-Flow, SABA, Wydo NBD, AquamarijnParthian, Smart Materials Printing en vanuit de Universiteit Twente het European Membrane Institute.

Ze werken niet alleen samen aan de nieuwe technologie maar ook aan de verdere ontwikkeling van de business case en de uitwerking van nieuwe product/marktcombinaties.

S2M (klik voor vergrootte weergave)